У Польщі до 2033 року з'явиться атомна електростанція

Міністерство енергетики Польщі планує побудувати першу в країні АЕС до 2033 року. До 2040-2045 років Польща розраховує отримувати до 20% енергії від атомної енергетики.
Атомна енергетика для Польщі - один із способів уникнути використання вугілля, яке забруднює атмосферу сильніше, ніж інші види палива. Зараз на нього припадає 80% усієї виробленої в країні енергії, при цьому значна частина йде на опалення будинків. Як повідомляє Европульс, 30% поляків використовують вугілля для опалення власного житла. До 2040 року уряд планує скоротити частку вугілля в енергетичному балансі до 30%.
Втім, Польща покладається не тільки на атомну енергію, щоб піти від використання вугілля. Так, провідна енергетична компанія Польщі PGE до 2030 року планує побудувати найбільшу в країні офшорну Вітроенергостанцію. Її потужність буде всього в 2,5 рази менше планованих потужностей АЕС.
Багато європейських країн планують повністю відмовитися від вугільних електростанцій в майбутньому: так, Данія, а також Фінляндія, Італія, Франція, Нідерланди, Бельгія та Португалія відмовляться від вугілля до 2030 року, а Італія - до 2035. 

Читай також

Архів