Ціна на уранову продукцію Кропивниччини є збитковою, - директор ДП "Схід ГЗК"

Собівартість видобутку урану на Інгульській, Смолінській та Новокостянтинівській шахтах коливається від 79-и до 143-х доларів за кілограм. НКРЕКП затвердила ціну у розмірі 75 доларів за кілограм

Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу обласної ради.
В ОДА відбулася нарада, на які обговорили проблемні питання в роботі підприємств атомно-промислового комплексу Кропивниччини. У нараді взяли участь заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юлія Підкоморна місцеві посадовці, керівництво ДП "Схід ГЗК", ДК "Ядерне паливо" та шахт області.
У ході наради зазначалось, що ДП "Схід ГЗК" потребує державної підтримки, зокрема необхідно профінансувати добудову Новокостянтинівської шахти, яка має потужний потенціал видобутку уранової руди.
На сьогодні гірничо-збагачувальний комбінат за власні кошти добудовує Новокостянтинівську шахту, але цих фінансів недостатньо, адже НКРЕКП затверджує все нижчу ціну на уранову руду. Виділення коштів з державного бюджету на цю шахту дасть можливість закрити всі проблемні питання, а це насамперед питання енергетичної безпеки всієї країни.
Генеральний директор ДП "Схід ГЗК" Олександр Сорокін поінформував, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила ціну на готову уранову продукцію на 2019 рік у розмірі 75 доларів за кілограм.
Проте собівартість видобутку урану на Інгульській, Смолінській та Новокостянтинівській шахтах коливається від 79-и до 143-х доларів за кілограм. Таким чином затверджена ціна є збитковою і не дає можливості розвиватися. Через таку ситуацію також постійно створюється соціальна напруга у районах діяльності шахт, адже це робочі місця для людей та надходження до бюджетів усіх рівнів.
Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Юлія Підкоморна зазначила: "Профільне Міністерство знає про проблемну ситуацію у Кіровоградській області і активно працює над вирішенням цих питань. Звичайно, без вашої допомоги і підтримки зробити заходи, які ми тут обговорили, буде важко".
Нагадаємо, що ціни на продукцію рослинництва за рік зросли на 9,3%, тваринництва – на 17,9%.

Читай також

Архів