Страх зміни клімату підвищив підтримку ядерної енергетики в Фінляндії

Побоювання з приводу наслідків зміни клімату підвищили рівень підтримки жителями Фінляндії ядерної енергетики.
Це показало опитування тисячі чоловік, проведене на замовлення об'єднання фінських енергокомпаній "Energiateollisuus ry" ("Енергіатеоллісуус рю").
Позитивно до використання атомної енергії для виробництва електрики відносяться, згідно з даними дослідження, 49% фінів, а ще рік тому цей показник становив 41%.
Про негативне ставлення в цей раз заявили лише 15% респондентів, в минулому році їх було 22%.
При цьому ще в 2003 році позитивно і негативно до ядерної енергетики відносилося практично рівне число жителів Суомі - 35 і 32% відповідно.
Підтримка використання атома, вказали в організації, зараз знаходиться на найвищому рівні за всю історію проведення опитувань - з 1983 року.
"Ставлення до атомної енергії вже давно змінювалося в позитивний бік. Отриманий зараз результат вказує на те, що ця тенденція ще більше зміцнилася", - говорить начальник виробничого департаменту "Energiateollisuus" Ярі Костама.
Крім того, також вперше серед всіх парламентських партій країни використання ядерної енергетики більше підтримують, ніж відкидають.
Найбільше прихильників атома - в національній коаліційній партії, 70%. Навіть серед зелених, які раніше з підозрою ставилися до атомної енергії, наразі її підтримують 32%, а 28% є противниками.
В "Energiateollisuus" вважають, що причин для таких змін багато.
Однією з них стала доповідь міжурядової групи експертів зі зміни клімату, на думку якої обмеження зростання температури на планеті на 1,5 градуса - а не на 2 градуси, як передбачено Паризькою угодою по клімату від 2015 року, - є невідкладною справою.
У документі було також зазначено значну роль атомної енергії в стримуванні кліматичних змін.
Всього на атомну генерацію припадає близько 32% виробництва електроенергії в Фінляндії. У країні діють два енергоблоки АЕС "Ловііса", два енергоблоки АЕС "Олкілуото", поруч з якими незабаром планують ввести в експлуатацію третій. Також йде підготовка до будівництва російсько-фінської АЕС "Ханхіківі-1".
В останні кілька років морози в багатьох частинах Фінляндії не наступали навіть в грудні, а снігу доводилося чекати до початку січня. Період справжньої сніжної зими ставав все коротшим.
Одним з пояснень цього процесу стало потепління клімату. Кілька років тому вчені виявили, що в Фінляндії це відбувається майже в два рази швидше, ніж в інших частинах планети.
Кліматичні зміни помітні в Фінляндії не тільки при погляді на стовпчик термометра, а й за іншими ознаками. Серед них - збільшення числа бурь і ураганів, зниження чисельності характерних для тундри тварин - наприклад, песців. 

Читай також

Архів