Nuclearelectrica і CGN підписали попередню інвестиційну угоду по другій черзі АЕС Чoрнавода

Румунська компанія "Nuclearelectrica" і китайська корпорація CGN підписали 8 травня 2019 року попередню інвестиційну угоду, що стосується будівництва блоків №№3 / 4 АЕС "Чорнавода" (Румунія), пише "World Nuclear News".
Процедура підписання пройшла в румунському міністерстві енергетики в Бухаресті. Підписи під документом поставили керівники "Nuclearelectrica", CGN і компанії "CGN Central and Eastern Europe Investment (Romania) Co" (CEERI).
При підписанні були присутні високопоставлені чиновники румунського уряду і китайські дипломати.
Текст угоди був схвалений акціонерами "Nuclearelectrica" 10 квітня 2019 року. Китайська корпорація також завершила процес схвалення цього документу.
Відповідно до угоди, буде створена спільна проектна компанія, якій належить зіграти роль "технічної та експлуатаційної платформи" для будівництва третього і четвертого блоків. На них будуть встановлені канадські важководні реактори "Candu 6" потужністю 700 МВт (е) кожен.
Спільне підприємство повинно бути створено протягом 60 робочих днів. Частка акцій китайської корпорації складатиме 51% акцій,  тоді коли на частка "Nuclearelectrica" прийдеться 49%.
Нагадаємо, що про своє бажання добудувати до чотирьох блоків АЕС "Чорнавода" румунська сторона оголосила ще під час будівництва другого блоку станції. Перший тендер був оголошений в червні 2006 року.
У 2007 році про свою перемогу в тендері повідомила чеська енергетична компанія CEZ, але пошуки партнерів і підрядників для другої черги продовжилися.

У 2011 році почалися переговори про можливу участь в будівництві блоків №№3 / 4 китайської гуандунської корпорації CGNPH. 

Читай також

Архів