На енергоблоці №1 Білоруської АЕС почалися гарячі випробування обладнання реакторної установки

AtomInfo.Ru, 11.12.2019 
Джерело: Neftegaz.RU, 12.12.2019
Автор: А. Чижевский
На першому енергоблоці Білоруської АЕС (генеральний проектувальник і генеральний підрядник - інжиніринговий дивізіон держкорпорації "Росатом") спеціалісти приступили до найбільш масштабного етапу пуско-налагоджувальних робіт перед початком фізичного старту - гарячого випробування реакторної установки.
По словам віце-президента-директора проекту побудови Білоруської АЕС АО ІК "АСЕ" Віталія Поляніна, гарячі випробовування - це технологічний процес, який імітує роботу енергоблоку з тією ж лише різницею, що замість справжніх в реактор завантажені тепловиділяючі імітатори.
У ході гарячого випробовування спеціалісти перевіряють робочу здатність основного обладнання енергоблоку на відповідність вимогам експлуатації та безпеки.Вони також випробують системи захисту першого і другого контурів від перевищення тиску і проведуть випробування роботи головних циркуляційних насосів на холодних і гарячих параметрах реакторної установки. 
Крім того, у програму випробувань входить перевірка системи електроживлення власних потреб при режимах переривання, повного знеструмлення енергоблоку з моделюванням ситуації максимальної проектної аварії.
"Ми вийшли на фінішну пряму програми підготовки енергоблоку до фізичного пуску", - відмітив віце-президента-директора проекту побудови Білоруської АЕС АО ІК "АСЕ" Віталій Полянін.
"Наступний етап після завершення гарячого випробовування, відповідно до плану підготовки енергоблоку до фізичного пуску, - ревізія основного та допоміжного обладнання першого та другого контурів енергоблоку".
Білоруська АЕС з двома реакторами ВВЕР-1200 сумарною потужністю 2400 МВт споруджується відповідно російському проекту покоління 3+, який повністю відповідає міжнародним нормам і рекомендаціям МАГАТЕ по безпеці. 
Нагадуємо: Раніше введення в експлуатацію 1-го енергоблоку було заплановано на 2018 рік, а 2-го - на 2020, проте терміни порушилися через заміну корпусу реактора, який міг бути пошкоджений в результаті невмілих дій підрядника в липні 2016 р.
Обстеження тоді пошкоджень корпусу не виявило, але все одно було проведено заміну у зв'язку з високими вимогами щодо безпеки АЕС.
На кінець листопада 2019 р. готовність 1-го енергоблоку Білоруської АЕС склала 97 відсотків від обсягу робіт щодо проектної документації.

Читай також

Архів