Франція відклала відмову від атомних потужностей на 10 років

Рішення про скорочення атомних потужностей у Франції на 25% відкладають до 2035 року.
Франція відкладає заплановане скорочення частки ядерної енергетики в структурі генерації електроенергії до 50% з 2025 до 2035 року. Відповідний законопроект був представлений Раді міністрів 30 квітня. Зараз атомна генерація забезпечує близько 75% електроенергії в країні.
Новий законопроект про енергетику і клімат спрямований на те, щоб закріпити в законі ціль зробити Францію вуглероднонейтральною до 2050 року. Заявлена в законопроекті мета є «найшвидшим планом» по переходу до вуглецевої нейтральності серед всіх країн світу. І Франція перша країна в Європі, яка вводить цю мету на законодавчому рівні. Раніше у Франції реалізовувався План з енергетичного переходу до «зеленого» зростання, який був прийнятий у серпні 2015 року.
Передбачається, що для декарбонізації енергопортфелю, споживання енергії, що генерується з видобувного палива, має скоротитися як мінімум на 40% в 2030 році (замість 30%, передбачених у 2015 році). Генерація електроенергії з вугілля припиниться до кінця 2022 року – законопроект передбачає легальну схему відключення вугільних енергоблоків від мережі. При цьому, в документі зазначено, що досягти цілей декарбонізації буде більш реально, якщо час, відведений на скорочення частки АЕС до 50%, продовжити з 2025 до 2035 року.
Пояснюється, що ці додаткові 10 років допоможуть уникнути будівництва нових газових енергопотужностей, які «підвищать викиди парникових газів». У кінці минулого року Емманюель Макрон представив програму енергопереходу, що передбачає скорочення частки атомної генерації – в цілому планується зупинка 14 енергоблоків загальною потужністю 900 МВт – і дозволить скоротити частку атомної енергії в структурі виробництва електроенергії в країні із нинішніх 75% до 50% до 2035 році.
При цьому він зазначив, що графік закриття потужностей буде залежати від зміни енергетичного балансу Франції, включаючи заплановане збільшення відновлюваних джерел енергії і розширення можливостей перетоків з сусідніми країнами. Ще попередній президент Франції Франсуа Олланд під час своєї передвиборної кампанії в 2012 році заявив про мету обмежити частку атомної генерації в енергобалансі країни на рівні 50% до 2025 року. А також закрити найстарішу французьку АЕС «Фесссенхайм» до кінця свого п'ятирічного президентського терміну (до травня 2017).
У червні 2014 року за підсумками національних енергетичних дебатів уряд Олланда заявив, що потужності АЕС будуть збережені на вже існуючому рівні – не більше не менше – 63,2 ГВт. Але до 2025 року вони знизяться до 50% в енергобалансі країни з поточних 75%. Коли президентом Франції став Емманюель Макрон, він пообіцяв підтримати ціль Олланда, але додав, що зниження частки АЕС має відбуватися в тому темпі, який дозволить країні залишатися незалежною – не закуповувати електроенергію у сусідів, закриваючи при цьому свої атомні блоки.
Раніше, ЕлектроВісті писали, що до 2030 року Франція планує стати вуглицево-нейтральною країною. Вуглецева нейтральність передбачає, що баланс викидів вуглецю в рамках національної економіки дорівнює нулю, тобто викиди мінімізовані, а ті, що залишилися - «компенсуються» за допомогою тих чи інших засобів. 

Читай також

Архів