FORATOM наголошує: «ЄС повинен виділяти більше коштів на ядерні дослідження та інновації».

Джерело: FORATOM, 03.09.2019
Брюссель, 3 вересня 2019 року: проекти ядерних досліджень та інновацій (НДДКР) потребують отримання більш високого рівня фінансової підтримки від Європейського Союзу (ЄС), і, таким чином, сприятимуть досягненню своїх кліматичних та енергетичних цілей. Про це йдеться у новому позиційному  документі ФОРАТОМу. ЄС має збільшити фінансування тих сфер, які забезпечують найбільшу додану вартість і які, зокрема, можуть допомогти ЄС декарбонізувати його економіку. Щоб забезпечити інноваційну співпрацю між різними секторами економіки,  слід забезпечити синергію між різними програмами ЄС для науково-дослідних та науково-дослідних робіт, такими як «Горизонт Європа» та дослідження та навчання Євратому  2021-2025 рр..
«Якщо ЄС серйозно ставиться до декарбонізації своєї економіки до 2050 року, то на науково-дослідні роботи в галузі ядерної енергії, яка є низьковуглецевою, слід виділяти більш значне фінансування, оскільки це допоможе ЄС досягти своєї мети», - сказав генеральний директор ФОРАТОМ, Ів Дебазей. «Програми Горизонт Європа» та дослідження та навчання Євратому повинні підтримувати розвиток ядерних НДДКР, оскільки це не тільки допоможе ЄС декарбонізувати її енергетичний сектор, але й збільшить енергетичну безпеку ЄС за рахунок зменшення залежності від імпорту енергії".
Нещодавно кілька міжнародних організацій заявили про роль ядерної енергетики у боротьбі зі зміною клімату. Міжурядова комісія ООН з питань зміни клімату заявляє, що ядерна енергетика є важливою за у мови, що людство хоче стримувати глобальне потепління на рівні нижче 1,5 градусів. Також Міжнародне енергетичне агентство підкреслили, що «стрімке зниження частки ядерної енергетики загрожує енергетичній безпеці та кліматичним цілям», а стратегічне довгострокове бачення Європейської комісії 2050 року «Чиста планета для всіх» визнає, що ядерна енергія разом із відновлюваними джерелами енергії створить основу для Європи без вуглецю 2050 року. Крім того, в Стратегії енергетичного союзу ЄС зазначено, що «ЄС повинен забезпечити підтримку технологічного лідерства в ядерній галузі (...), щоб не збільшувати енергетичну та технологічну залежність». Це становить серйозну проблему, оскільки ЄС в даний час інвестує менше ніж інші світові гравці, таких як Китай, Росія та США, в ядерну науково-дослідну діяльність.
Інституції ЄС зараз працюють над розробкою першого стратегічного плану, який сприятиме впровадженню програми "Горизонт Європа" та створюють  зв'язки між їх Конкретною програмою та майбутніми багаторічними робочими програмами (2021-2024). План визначає ключові сфери підтримки НДДКР. ФОРАТОМ користується цією можливістю, щоб передати наступні політичні рекомендації, які можуть допомогти ЄС вирішити поточні виклики:
  1. Необхідно збільшити рівень фінансування науково-дослідних процесів в рамках Євратом 2021-2025, щоб забезпечити більшу паритетність на міжнародному рівні для підтримки загальноєвропейських ядерних інновацій.
  2. Горизонт Європа та Євратом 2021-2025 повинні справді доповнювати один одного. Це означає, що необхідно спільно працювати над загальними темами та наскрізні аспекти кожної з програм, щоб дати можливість зацікавленим сторонам впроваджувати інновації за напрямками, які знаходяться в рамках «місій» Горизонт Європа, без упередженості чи виключень.
  3. Поєднання з НДДКР, викладене в Плані дій 10 "Ядерний", також слід враховувати та надавати підтримку спільним вигодам у рамках програм НДДКР.
  4. Програма Євратому з наукових досліджень та розвитку 2021-2025 рр., повинна відображати діяльність держав-членів, промисловості та наукових установ.

Ознайомитись з позиційним документом FORATOM.  

Довідково: Європейський атомний форум (FORATOM) - це торгова асоціація, яка знаходиться в Брюсселі та опікується сектором ядерної енергетики в Європі. До складу FORATOM входять 15 національних ядерних асоціацій. FORATOM представляє майже 3000 європейських компаній, що працюють в галузі, що підтримує близько 1 100 000 робочих місць в Європейському Союзі. 

Читай також

Архів