Енергоатом і Турбоатом затвердили програму модернізації обладнання всіх українських АЕС до 2024 року

Джерело: сайт Енергоатом, 27.08.2019
Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Суботін підписали Програму модернізації обладнання 15 енергоблоків чотирьох українських АЕС на 5-річний період (2020-2024 роки). Підписання документу відбулося 27 серпня в Енергодарі. Також був підписаний договір між ВП «Атомкомплект» НАЕК «Енергоатом і АТ «Турбоатом» на виготовлення і постачання конденсатора «блочно-модульного» виконання для заміни конденсатора турбіни К-1000-60/1500 на енергоблоці №5 ЗАЕС.
Коментуючи підписання документу, Юрій Недашковський зазначив: «Чотири роки тому ми дали новий потужний старт нашій співпраці, яке полягає не тільки в обслуговуванні парку турбін, а й в заміні і модернізації обладнання. Це дозволить нам підвищити і поліпшити ефективність роботи атомних станцій, і збільшити виробництво електроенергії, що є важливим в умовах нового ринку, коли кожна додатково вироблена кіловат-година дає додаткові доходи для нашої Компанії. Ми суттєво розширюємо нашу співпрацю в рамках програми імпортозаміщення, і це особливо важливо в нинішніх політичних умовах. Ми обговорили також довгострокову ремонтну програму - заміну тих запасних частин, які відпрацювали свій ресурс».
У слові-відповіді генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Суботін подякував керівництву Енергоатома за плідну і взаємовигідну співпрацю. «За останні роки ми дійсно стали не просто підрядниками Енергоатома, ми стали партнерами у розвитку енергетики країни. Обсяг модернізації НАЕК «Енергоатом» визначено в більш ніж 6 мільярдів гривень на п'ять років. У нинішніх реаліях це, звичайно, величезні гроші для завантаження нашого підприємства. А це 3,5 тисячі робітників, їх сім'ї, це соціальні стандарти Харківщини, які ми теж визначаємо. Тому наша співпраця дуже важлива. Я хочу подякувати від імені колективу «Турбоатома», від імені енергомашинобудівельників компанію НАЕК «Енергоатом», Юрій Олександрович, Вас, перш за все, як керівника Компанії, яка робить все можливе для динамічного розвитку всього комплексу та енергетики, і енергомашинобудування України», - зазначив Віктор Суботін.
Програма модернізації обладнання АЕС включає два основні розділи, перший з яких передбачає заміну 8 конденсаторів турбін енергоблоків АЕС. В тому числі, в рамках імпортозаміщення, планується заміна 4-х конденсаторів російського виробництва. Сумарний приріст потужності енергоблоків атомних електростанцій після заміни конденсаторів складе близько 400 МВт.
Другий розділ Програми передбачає модернізацію проточних частин циліндрів турбін потужністю 200 МВт і 1000 МВт, у тому числі на 5-ти турбінах потужністю 1000 МВт в рамках програми імпортозаміщення. Модернізація включає заміну робочих лопаток на існуючих роторах і діафрагми, що дозволить підвищити потужність турбіни, її економічність і вирішити інші технічні проблеми. В рамках Програми планується модернізація циліндрів високого тиску турбін ЗАЕС, починаючи з 2020 року. Очікується, що модернізація турбін підвищить потужність і ККД діючих енергоблоків АЕС України на 10%, що забезпечить приріст потужності на 70-100 МВт на кожному блоці.
В рамках стратегічної співпраці лідера енергетичного машинобудування України - компанії Турбоатом, і оператора українських АЕС - НАЕК «Енергоатом», продовжуються роботи по заміні конденсаторів турбін енергоблоків атомних електростанцій. Договір на виготовлення та поставку конденсатора «блочно-модульного» виконання з трубними системами з корозієстійкого матеріалу для турбоустановки енергоблоку №5 Запорізької АЕС підписали сьогодні гендиректор Турбоатома Віктор Суботін і директор ВП «Атомкомплект» НАЕК «Енергоатом» Андрій Майстренко. Конденсатор «блочно-модульного» виконання забезпечить підвищення надійності експлуатації енергоблока і підвищить його потужність на 25-60 МВт. Відповідно до тендерних процедур, сума договору складає 485 млн грн. Термін поставки конденсатора травень-червень 2020 року.
Виготовлені Турбоатомом аналогічні «блочно-модульні» конденсатори вже успішно експлуатуються на енергоблоках №2, №3 і №4 Запорізької АЕС, енергоблоці №1 і №2 Южно-Української АЕС, на енергоблоці №3 ЮУАЕС монтаж конденсатора закінчується.
Турбоатом висловив готовність протягом наступних двох років виготовити нові конденсатори для енергоблоків №1 та №6 ЗАЕС, енергоблоків №1, №2, №3 та №4 Рівненської АЕС, №1 і №2 Хмельницької АЕС.
Нагадаємо, що робота «Розробка і впровадження конденсаторів парових турбін атомних електростанцій» отримала Державну премію України в галузі науки і техніки за 2018 рік. Розробка конденсаторів нового покоління «блочно-модульного» виконання для турбоустановок потужністю 1000 МВт виконувалась на замовлення НАЕК «Енергоатом» фахівцями флагмана вітчизняного енергетичного машинобудування - харківського АТ «Турбоатом». Нові конденсатори відповідають сучасним вимогам з енергоефективності та надійності як для модернізації діючих АЕС, так і для будівництва нових атомних енергоблоків.
Довідково. Експлуатація конденсаторів К-38080 «блочно-модульного» виконання на третьому енергоблоці Запорізької АЕС продемонструвала: нове обладнання виробництва АТ «Турбоатом» істотно підвищує ефективність енергоблока за рахунок виробництва додаткової електроенергії і зниження витрат на ведення водно-хімічного режиму.
За результатами впровадження конденсаторів нового покоління отримано позитивний економічний ефект: на одному і тому ж реакторному обладнанні збільшена електрична потужність. Розрахунковий економічний ефект від впровадження конденсатора на атомних станціях України з блоками потужністю 1000 МВт становить понад 2,6 млрд грн.

Читай також

Архів