Юрій Недашковський обговорив з Домінікою Кульчик стан реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС»

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та член Наглядової ради, співвласниця компанії Kulczyk Investments s. a. Домініка Кульчик обговорили стан реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-Європейський Союз». (Проект «Енергетичний міст «Україна-Європейський Союз» було розпочато у 2014 році за ініціативи Енергоатома та польської енергетичної компанії Polenergia International, яка є частиною холдингу Kulczyk Investments). Зустріч Юрія Недашковського та Домініки Кульчик, за участі представників керівництва польської компанії та Енергоатома, відбулась у центральному офісі Енергоатома.

У ході зустрічі Домініка Кульчик підкреслила, що проект «Енергетичний міст «Україна-ЄС» є одним з пріоритетів Kulczyk Investments. «Він має велике значення не лише в економічному, але й в політичному контексті. Розпочинаючи цей проект мій батько вірив, що Україна є дуже важливим компонентом для забезпечення енергетичної стабільності Європи. Польща потребує української електричної енергії, у свою чергу Україна потребує Польщі для подальшої енергетичної інтеграції з ЄС. Впевнена в успішній реалізації цього проекту», - відзначила Домініка Кульчик.

Вітаючи польських партнерів, Юрій Недашковський подякував за їх внесок у реалізацію спільного проекту. «Пройшло вже 4 роки від того моменту, як ми обговорювали саму ідею енергетичного мосту між Україною та ЄС, за цей час нам вдалося багато зробити, проект отримав підтримку українського уряду, створено консорціум провідних світових компаній для його реалізації. Ще залишаються складні питання, але впевнений, що нам вдасться їх вирішити спільними зусиллями. Найближчим часом очікуємо на затвердження Кабінетом міністрів України тендерної документації, необхідної для проведення конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства за проектом «Енергетичний міст «Україна-ЄС. Одним з пунктів згаданої документації є порядок допуску Енергоатома до міждержавного перетину на 20 років з метою безперешкодного експорту електричної енергії протягом зазначеного періоду», - зазначив Юрій Недашковський. (Міждержавний перетин - сукупність міждержавних ліній електропередачі, що з’єднують об’єднану енергетичну систему України з енергосистемами інших держав).

Юрій Недашковський також повідомив, що вирішення питань реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС» стало темою для обговорення на нещодавній зустрічі міністра енергетики України Ігоря Насалика з членами Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, та представниками Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. «Протягом цього року ми маємо також провести відповідні консультації з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства», - додав очільник Енергоатома.

У свою чергу, член правління компанії Polenergia International S.àr.l. Гжегож Станіславський повідомив що у червні поточного року очікується оприлюднення рапорту Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E), який міститиме рекомендації щодо забезпечення енергетичної безпеки країн Балтії. «Країни Балтії вже багато років намагаються отримати з’єднання власних енергосистем з об’єднаною енергосистемою Євросоюзу, але цей процес досі гальмується. Ми працюємо над тим, щоб у рапорті ENTSO-E була відображена можливість використання енергомосту Україна-ЄС у якості одного з дієвих інструментів підвищення енергетичної безпеки балтійських країн та їхньої подальшої інтеграції до енергосистеми ЄС шляхом створення перемички між енергомостом та енергосистемою Литви. Вагомим аргументом на користь якнайшвидшої реалізації проекту лишається також прогноз щодо системного дефіциту електроенергії у Польщі, який після 2025 року очікується в обсязі близько 9 тисяч МВт встановленої потужності», - додав Гжегож Станіславський.   

Довідка. У вересні 2017 року на засіданні Робочої групи Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з реалізації пілотного проекту «Енергетичний міст «Україна-Європейський Союз»  розглянуто та схвалено проект Висновку. Цей Висновок сформовані за результатами проведення аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства вказаного проекту. Відповідні Пропозиції надав Міненерговугілля міжнародний Консорціум з реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-Європейський Союз», утвореного міжнародними компаніями - Westinghouse Electric Sweden AB, Polenergia International S.àr.l.(Люксембург) та EDF Trading Limited (Великобританія).

В рамках проекту «Енергетичний міст «Україна-Європейський Союз» передбачається здійснення експорту електроенергії з енергоблоку №2 Хмельницької АЕС за 2 напрямками: через поновлення ЛЕП 750 кВ на Жешув, а також діючою лінією на ПС Альбертирша (Угорщина) після модернізації Західноукраїнської підстанції. Це дасть змогу додати 1000 МВт атомної електроенергії до існуючого експортного потенціалу Бурштинського острову, який на сьогодні забезпечується виключно тепловою генерацією (550 МВт).

До зони відповідальності НАЕК «Енергоатом» за даним проектом відносяться модернізація енергоблока №2 Хмельницької АЕС та перепідключення його до Бурштинського острову, а також забезпечення резерву власних потреб енергоблока №2 ХАЕС при роботі на енергосистему ENTSO-E. Попередня оцінка вартості виконання зазначених робіт складає 16 млн євро та 31 млн євро відповідно.

Проект враховує технічне рішення для запобігання т. зв. «блекаутів». Саме за рахунок реалізації виділення енергоблоку №2 ХАЕС на роботу в системі ENTSO-Е проект «Енергетичний міст «Україна - Європейський Союз» забезпечує наявність джерела резервного електропостачання безпосередньо на майданчику Хмельницької АЕС з безпрецедентною потужністю і можливостями у вигляді незалежної енергосистеми ENTSO-Е. Наявність такого незалежного джерела електропостачання значно підвищує безпеку як ХАЕС у випадку втрати власного електропостачання, так i української енергосистеми або Європейської енергосистеми в цілому у випадку «особливої» аварії в енергосистемі.

У свою чергу Консорціум, зокрема, пропонує ввести додаткову інвестиційну складову, спрямовану на компенсацію виведення другого енергоблоку ХАЕС з об’єднаної енергетичної системи України. У Пропозиціях передбачено гарантування довгострокового експорту електроенергії до країн ЄС та пов’язаної з ним виручки у вільноконвертованій валюті для цільового використання НАЕК «Енергоатом» для добудови енергоблоку №3 ХАЕС.

Механізм державно-приватного партнерства розповсюджується на розширення «Бурштинського енергоострову» за рахунок включення у нього енергоблоку №2 ХАЕС, підстанції 750/330 кВ «Західноукраїнська» та міждержавної електричної мережи ПЛ-750 кВ «Хмельницька АЕС – Жешув (Польща)». Відтак, на стороні державного партнера у проект буде залучено щонайменше два державних підприємства –  НАЕК «Енергоатом» та НЕК «Укренерго».

Учасники Консорціуму також пропонують в рамках проекту підвищити рівень використання та збільшити до 10% максимальну потужність на шести енергоблоках українських АЕС: енергоблоків №2 та №3 Южно-Української АЕС; енергоблоків №1, №3, №4 та №5 Запорізької АЕС. Підвищення потужності енергоблоків, яке планується здійснити протягом 2018-2022 років, дозволить компенсувати виведення з об’єднаної енергосистеми України енергоблоку №2 ХАЕС.

Проект не потребує прямого бюджетного фінансування на жодному з етапів його реалізації. Усі заходи, передбачені в його рамках, фінансуватимуться за рахунок власних коштів приватного партнера.

У Висновку робочої групи Міненерговугілля заначено, що внаслідок виконання заходів, передбачених проектом, буде спостерігатись поступове зростання обсягів генерації електроенергії вітчизняними АЕС. У рамках інтеграції національного енергетичного ринку в ENTSO-E Україна просуватиметься на енергетичний ринок ЄС та посилить свої позиції експортера електроенергії.

 

 

Читай також

Архів