Ядерна енергія є ключовою частиною вирішення проблеми зміни клімату

Напередодні 24-ою Конференцією сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP 24) під назвою Changing together (Змінюючи разом) в м. Катовіце (Польща, 3-14 грудня 2018 р.) від імені ініціативи «Ядерна енергетика для клімату», що об’єднала у 2016 році   150 регіональних та національних ядерних товариств та технічних товариств,  був оприлюднений позиційний документ.

Переклад
Позиційний документ
14 листопада 2018 року

Ядерна енергія є ключовою частиною вирішення проблеми зміни клімату

Сьогодні, зміна клімату є найсерйознішою загрозою для нашої планети.  Всього через три роки після Паризької угоди світ значно відстає в досягненні своїх кліматичних цілей. Остання доповідь  МГЕІК (Див. 1),  про вплив глобального потепління на 1,5 ° C вище доіндустріального рівня дає чітке попередження про те, що це збільшення може бути перевищено 2030 - 2050 років.
Ядерна енергетика визнана низьковуглецевим джерелом енергії. Згідно МГЕІК (Див. 2), середній викид протягом життєвого циклу ядерної енергії дорівнює 12 г / кВт, та є тотожним протягом життєвого циклу вітрогенерації.
Ми переконані, що в інтересах планети, ядерна енергетика має бути предметом  кліматичної дискусії  як  сучасна і ефективна технологія пом'якшення наслідків, що існує сьогодні. 
Використання існуючого ядерного парку АЕС  та створення нових потужностей  можуть допомогти світові досягти його кліматичних цілей.  Тільки поєднуючи поновлювані джерела енергії з ядерною енергією, що в майбутньому складе значну частину світового енергетичного міксу, ми зможемо виконати зобов'язання за Паризьким угодою.

Здатність ядерної енергії скоротити викиди парникових газів вже продемонстровано.

Ядерна енергія доступна сьогодні і використовується в великих масштабах. Наразі, у 30 країнах світу експлуатується  більш ніж 450 (Див. 3) реакторів. У 2018 році глобальна встановлена ядерна потужність вперше досягла 400 ГВт, що становить більше 10% світового виробництва електроенергії і 30% світового виробництва електроенергії з низьким рівнем викидів вуглецю.
У світовому масштабі, починаючи з 1970 року, завдяки ядерній енергії,  вдалося уникнути більш ніж  60 млрд.т (Див. 4) СО2 викидів, що дорівнює п'яти рокам найбільш значних викидів CO2, зроблених сектором виробництва електроенергії. Ядерний сектор виробництва електроенергії є другим за величиною джерелом низьковуглецевого електроенергії після гідроенергетики.
Європейські країни, які домоглися швидкого скорочення викидів від виробництва електроенергії (Швеція, Швейцарія, Франція) - це ті, які мають великий компонент ядерної та гідроенергетики. Наприклад, Франція, яка виробляє приблизно три чверті своєї електроенергії з ядерної енергії, має найнижчі викиди на душу населення з семи найбільших промислово розвинених країн (G7).
Аналіз (Див. 5) шведської ядерної програми з 1972 року продемонстрував здатність ядерної енергетики швидко декарбонізувати електроенергетичну систему : у Швеції  викиди на душу населення скоротились на 75% менш ніж за 20 років.

Закриття атомних електростанцій призвело до стагнації і навіть збільшення викидів парникових газів.


В останні роки АЕС були закриті в декількох країнах. Незважаючи на зростання інших джерел чистої енергії результат цих передчасних закриттів станцій був контрпродуктивним для клімату:
У Каліфорнії, Вермонті та Нью-Джерсі, передчасно закриті АЕС  були, в основному, замінені електростанціями, що працюють на сланцевому  газі.
У Німеччині, незважаючи на значні інвестиції в поновлювані джерела енергії (25 мільярдів євро на рік), на досить високому рівні залишається використання вугілля, яке є найбільш забруднюючим джерелом енергії: країна не зможе досягти кліматичних цілей.
Японія залишається найбільшим у світі покупцем зрідженого газу через те, що теж перезапуск її ядерних реакторів є повільним - виробники електроенергії цікавляться вугіллям.

Міжнародні експерти заявили, що всі низьковуглецеві технології, включаючи ядерні, необхідно буде мобілізувати, щоб зупинити зміни клімату.

Декарбонізація електроенергетичного сектору є основним елементом боротьби із змінами клімату: світове виробництво електроенергії продукує 40% загальних викидів, домінують в цьому вугілля та газ (63% від загального обсягу виробництва).
Декарбонізація електроенергетичного сектора є серйозним викликом. Дуже висока планка задана в останніх сценаріях з декарбонізації – повна декарбонізація енергетичного сектору має бути досягнута до 2050 року. У той же час, через зростання населення та зростання споживання електроенергії у країнах, що розвиваються,   очікується подвійне зростання споживання електроенергії. Незважаючи на величезні інвестиції, одних поновлюваних джерел енергії буде недостатньо для досягнення необхідного рівня декарбонізації.
Міжнародні інституції (ООН, ОЕСD-IЕА (Див. 6), ЄС (Див. 7)) вважають, що всі низьковуглецеві  технології (поновлювані, ядерні і технології уловлювання та зберігання вуглецю) необхідно буде впровадити для досягнення глибокої декарбонізації.
Це відображено в останньому звіті МГЕЗК1. Чотири ілюстративних шляхи 1,5 ° C в Резюме для політиків включають в себе більше ядерного виробництва, передбачаючи його  збільшення ядерного у два/ шість разів до 2050 року.
Збільшення виробництва електроенергії на АЕС  допоможе  забезпечити більш швидку та дешеву декарбонізацію.
Ядерна енергія сьогодні доступна у всіх основних регіонах, де є високий рівень викидів парникових газів: Китай, Сполучені Штати, Індія, Європа, Японія ... Вона є справжньою низьковуглецевою альтернативою вугіллю, оскільки вона  забезпечує безперервне, 24/7, виробництво електроенергії.
Гнучкість, що забезпечується ядерною енергетикою, полегшує розвиток нестабільного виробництва електроенергії з поновлюваних джерел енергії, одночасно обмежуючи надійність виробництво електроенергії завдяки газу. Сьогодні це вже є очевидним для французьких атомних станцій в енергосистемі Західної Європи. Майбутні атомні блоки, такі як SMR, спеціально спроектовані з розширеними можливостями відстеження навантаження.
Значна кількість низьковуглецевої електроенергії є найкращим інструментом для досягнення цілей глибокої декарбонізації. Дешева електроенергія буде сприяти електрифікації різних секторів економіки, таких як транспорт : недавнє дослідження MIT8 показує, що вартість декарбонізації електроенергії набагато нижча, у разі, коли енергетичний мікс містить оптимальні обсяги ядерної енергії. 
Розвиток майбутніх ядерних технологій могло б допомогти декарбонізувати не тільки  виробництво електроенергії, але й, наприклад, і  промислове виробництво тепла.
______________________________________
Примітки:
1) Спеціальна доповідь МГЕЗК (IPCC) про вплив глобального потепління на 1,5 ° C, жовтень 2018 р.;
2) Доповідь МГЕЗК (IPCC) за 2014 рік;
3) МАГАТЕ ПРІС (IAEA – Power Reactors Information System);
4) МАГАТЕ Кліматичні зміни та атомна енергетика 2018 року;
5) Китай-США  співробітництво з просування ядерної енергетики, ScienceMag 2016;
6) IEA ETP 2017 2DS та B2DS сценарії;
7) EUCO30, Pantelis Capros I3 Моделювання Вересень 2017 року;
8)  Майбутнє ядерної енергетики у вуглецевому світі, вересень 2018 р
«Ядерна енергетика для клімату» - це ініціатива, започаткована членами французького Товариства ядерної енергії (SFEN), Американського ядерного товариства (ANS) та Європейського ядерного товариства (ENS). Вона об'єднує ядерних фахівців і вчених з усіх куточків земної кулі, через представництво 150 регіональних та національних ядерних асоціацій та технічних товариств. 
Більше інформації на сайті :  www.nuclearforclimate.org
Контакти :
Cecile CRAMPON (SFEN)  cecile.crampon@sfen.org
Emilia JANISZ (ENS)   emilia.janisz@euronuclear.org
Tracy Marc (ANS)    tmarc@ans.org 

Читай також

Архів