Виготовлена СНВО «Імпульс» для РАЕС система аварійного та післяаварійного моніторингу успішно пройшла приймальні випробування

На майданчику Сєвєродонецького НВО «Імпульс» за участі фахівців Рівненської АЕС проведено приймальні випробування системи аварійного та післяаварійного моніторингу (ПАМС) для енергоблоку №3 РАЕС, створеної в рамках реалізації проекту «Комплексна (зведена) програма підвищення безпеки енергоблоків АЕС».

Метою проведення приймальних випробувань було визначення відповідності ПАМС вимогам конструкторської та нормативної документації. У ході випробувань була оцінена готовність ПАМС до постачання на АЕС для монтажу і пусконалагоджувальних робіт.
За результатами приймальних випробувань комісія у складі представників Рівненської АЕС, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ), ТОВ «СЕРТЦЕНТР АСУ» та СНВО «Імпульс» констатувала, що пред'явлена на випробування система повністю відповідає конструкторській та нормативній документації і готова до постачання на енергоблок №3 РАЕС.
ПАМС призначена для контролю параметрів безпеки і стану систем реакторної установки під час проектних і запроектних аварій на АЕС.
ПАМС забезпечує функції аварійного та післяаварійного моніторингу при будь-яких початкових подіях, врахованих проектом, а також при запроектних аваріях (у тому числі пов'язаних з важким пошкодженням палива).
Нагадаємо, що на енергоблоці №3 РАЕС, який з грудня 2017 року перебуває у зупиненому стані, тривають роботи з продовження терміну його експлуатації.
Довідка. Рівненська атомна електростанція (РАЕС) розташована на північному заході Рівненської області в м. Вараш. На РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2 835 МВт: блок №1 (ВВЕР-440) потужністю 420 тис. кВт з 1980 року, блок №2 (ВВЕР-440) потужністю 415 тис. кВт з 1981 року, блок №3 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 1986 року, блок №4 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 2004 року.
Сєвєродонецьке НВО «Імпульс» - один з провідних українських розробників і виробників систем контролю і управління (СКУ) для атомної енергетики. На базі платформи МСКУ 3М впроваджено близько 150 СКУ як в Україні, так і на європейських АЕС, в тому числі за програмами Єврокомісії, Євратома та ЄБРР. «Імпульс» виконує модернізацію систем внутрішнього реакторного контролю в рамках впровадження на українських АЕС технологій, що забезпечують необхідний рівень надійності і безпеки при експлуатації активних зон, завантажених паливом різних виробників - Westinghouse і "ТВЕЛ". На підприємстві ведеться розробка власного нейтронно-фізичного і тепло-гідравлічного програмного коду - Національного розрахункового комплексу, який дозволить створити в Україні повний (замкнутий) цикл розробки-виробництва-впровадження-супроводу систем внутрішнього реакторного контролю.

Читай також

Архів