У місті-супутнику РАЕС Вараш пройшли громадські слухання щодо «долі» блоку №3

У місті-супутнику Рівненської АЕС Вараш відбулися громадські слухання щодо продовження терміну експлуатації (ПТЕ) енергоблоку №3 РАЕС.

На них президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський зазначив, що атомна енергетика, як основна частка енергетичного сектору України, буде зберігатися і продовжувати розвиватися, оскільки це найнадійніше джерело постачання електричної енергії. Причому, найдешевшої екологічно чистої енергії, ціна на яку у 3,5 рази дешевша, ніж на теплову та на 20 відсотків дешевша за ту, що виробляється на гідроелектростанціях. У новоприйнятій урядом України Енергетичній стратегії України до 2035 року передбачається збереження на тривалий період домінуючої частки атомної генерації у виробництві електроенергії в Україні. Основною метою є збереження існуючого на сьогодні парку реакторних установок – 15 ядерних енергоблоків, чотири з яких розташовані на майданчику РАЕС, та підвищення їх рівня безпеки.
– Проектний строк експлуатації для атомних енергоблоків України, визначений 30 роками, наразі є дуже консервативним підходом. Світова практика свідчить, що сьогодні є можливість продовжувати термін служби ядерних установок до 80 років, – сказав Юрій Недашковський. – Енергоблок №3 Рівненської АЕС – це восьмий із п’ятнадцяти енергоблоків України, термін експлуатації якого на етапі продовження. Слід зазначити, що РАЕС не лише врахувала весь попередній досвід ПТЕ інших українських енергоблоків, а й продемонструвала кращі зразки підходів до вирішення цього питання. Досвід рівненських атомників стане взірцем у продовженні терміну експлуатації енергоблоків Компанії. Враховуючи, що пріоритетом діяльності Компанії є безпека, навіть, прийнявши рішення про продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 РАЕС на 20 років, через 10 років буде здійснено періодичну переоцінку стану його безпеки, замінено необхідне обладнання.
Генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин зазначив, що відповідно до чинного законодавства НАЕК «Енергоатом» у травні 2017 року подала до Держатомрегулювання України Заяву про внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблоку №3 РАЕС» та провела масштабне технічне переоснащення. За словами Павла Павлишина, це дозволяє встановити новий термін експлуатації енергоблоку №3 РАЕС до 11 грудня 2037 року. У своїй доповіді Павло Яремович наочно продемонстрував економічну доцільність продовження ресурсу енергоблоку №3 РАЕС, обґрунтувавши її тим, що на сьогодні продовження терміну експлуатації складає менше 2 відсотків від вартості будівництва нового енергоблоку.
Генеральний директор РАЕС також надав детальну інформацію щодо кожного заходу капітального характеру, включаючи обсяг виконаних робіт.
Присутні на громадських слуханнях представники громад населених пунктів зони спостереження РАЕС – Володимирецького району Рівненщини та Маневицького району Волині, а також депутати Рівненської обласної та Вараської міської рад отримали відповіді на запитання від перших керівників.
Депутат Вараської міської ради Степан Жданюк говорив про необхідність відновлення фінансування добудови соціальних об’єктів міста, що зводились до пуску енергоблоку №4 РАЕС. А найбільш наболілим для мешканців регіону виявилось питання пільгового ліміту споживання електроенергії, розмір якого, на їх думку, є незначним. Також звучали пропозиції щодо зменшення тарифу на електроенергію для найближчих населених пунктів.
Як підкреслив голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк, громадськість ніколи не була стримуючим фактором розвитку атомної енергетики. Мешканці зони спостереження РАЕС хотіли б отримувати у повній мірі кошти субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, тим більше, що НАЕК «Енергоатом» цілком виконує свої зобов’язання, перераховуючи до держбюджету гроші у повному обсязі. Також місцевих жителів хвилює і якість доріг, які водночас є шляхами евакуації. Депутат Маневицької районної ради Людмила Веремейчук підняла питання державного медичного страхування для населення зони спостереження. Більшість запитань мала загальнодержавний характер та потребувала перегляду тарифної політики у галузі електроенергетики.
Представники громадських організацій члени рівненського «Екоклубу» Ольга Лящук та Інна Мулявка цікавились достатністю води річки Стир для системи зворотного охолодження РАЕС та впливом стоку річки на потужність електростанції. Також екологи запитували про плани завантаження в активну зону реактора блоку №3 палива Westinghouse.
На завершення заходу голова Держатомрегулювання Григорій Плачков наголосив, що громадські слухання є ключовим етапом ефективного діалогу із суспільством.
За матеріалами прес-центру РАЕС підготувала Олександра ЮРКОВА

Читай також

Архів