СПІЛЬНИЙ ПРОЕКТ ЕНЕРГОАТОМА ТА МІНІСТЕРСТВА ЕНЕРГЕТИКИ США З ОПТИМІЗАЦІЇ РЕМОНТІВ СТАРТУВАВ НА ЗАЕС

 Енергоблок №2 Запорізької АЕС обраний пілотним для реалізації спільного проекту між НАЕК «Енергоатом» і Міністерством енергетики США з оптимізації ремонтів систем безпеки атомних енергоблоків. З американської сторони у проекті бере участь Аргонська національна лабораторія - один з провідних дослідницьких центрів Міністерства енергетики США.

«Мета проекту є багато в чому революційною для України. В результаті реалізації проекту ми повинні отримати можливість обґрунтовано виконувати ремонти деяких елементів чи навіть систем безпеки на працюючому енергоблоці. В результаті ми очікуємо скорочення ремонтної кампанії, підвищення коефіцієнта використання встановленої потужності, збільшення продуктивності станції. Зараз ми на початку шляху, але розраховуємо на успіх, на позитивний результат в здійсненні цього проекту», - розповів начальник відділу імовірнісних оцінок служби аналізу безпеки Запорізької АЕС Владлен Яровий.
Проект розрахований на два з половиною роки. Якщо досвід буде успішним, він надалі пошириться на всі АЕС України.
Першим етапом є перевірка якості імовірнісного аналізу безпеки, щоб визначити області, які можна поліпшити. За результатами перевірки Аргонська національна лабораторія представить звіт, за результатами якого можна буде починати роботу.
З боку України вже створена спеціальна програма з технічним рішенням і стратегічними етапами її реалізації. Вона підписана всіма атомними електростанціями України, дирекцією Компанії і направлена на розгляд до Держатомрегулювання.
Довідка.Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі з встановленою потужністю 6000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий - в 1985 р., третій - в 1986 р., четвертий - в 1987 р., п'ятий - в 1989 р., шостий - у 1995 році. Починаючи з 1984 року, внесок Запорізької АЕС в енергетику країни зріс з 2 до 22%.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/international/international_technical_assistance/53331-splniyi_proekt_energoatoma_ta_mnsterstva_energetiki_ssha_z_optimzatc_remontv_startuvav_na_zaes/

Читай також

Архів