На РАЕС впроваджують заходи щодо зниження концентрації водню в гермооб’ємі

В ході планово-попереджувального ремонту (ППР) енергоблоку №3, який розпочався 8 грудня 2017 року, у гермооб’ємі реактора триває встановлення більше сотні рекомбінаторів водню. Впровадження заходів щодо зниження концентрації водню в гермооб’ємі для запроектних аварій забезпечить зниження його концентрації у захисній гермооболонці реакторної установки та дозволить запобігти накопиченню вибухонебезпечного газу.

Реалізація на Рівненській АЕС заходів зі зниження концентрації водню і надлишкового тиску в гермооболонці реакторного відділення, спрямованих на попередження та/або зменшення наслідків важких аварій, проводиться в комплексі «постфукусімських» заходів в рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС (КзПБ).
Роботи із встановлення 104 рекомбінаторів водню словацького виробництва «PPA TRADE s.r.o.» виконують фахівці ВП «Атомремонтсервіс». Куратором робіт виступає реакторний цех № 2 РАЕС. Технологія, що передбачає перетворювання водню на водяну пару не потребує додаткового живлення. Обладнання спрацьовує автоматично у випадку перевищення концентрації вибухонебезпечного газу більш ніж 0,5%. Додатково також змонтовано установку експлуатаційних контрольно-вибіркових випробувань для проведення систематичних перевірок функціонування каталітичних елементів рекомбінаторів в період планових ППР.
За словами провідного інженера РЦ-2 РАЕС з реконструкції та ресурсу Володимира Суся, монтаж усього обладнання заплановано провести в період поточного ППР енергоблоку №3. В експлуатацію обладнання буде введено після підключення енергоблоку до мережі.

Читай також

Архів