На базі ДАЗВ пройшла зустріч МАГАТЕ з керівництвом Міненерговугілля та Держатомрегулювання

Під час зустрічі керівництва Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Державної інспекції ядерного регулювання (Держатомрегулювання) з представником Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) були розглянуті питання ядерної енергетики та поводження з радіоактивними відходами в Україні. Голова Держатомрегулювання Hryhoriy Plachkov представив огляд діяльності України в частині ядерної енергії з позиції Регулятора, а заступник начальника управління атомно-промислового комплексу Міненерговугілля Світлана Кульчицька розповіла про українські плани розвитку атомної енергетики та атомно-промислового комплексу. Велика увага у процесі зустрічі також приділялася питанням Чорнобильської катастрофи й подолання її наслідків.
«Чорнобильська катастрофа приголомшила весь світ і в той же час стала уроком. За минулі 32 роки значно зросли вимоги до безпеки атомних електростанцій ще на етапі їх будівництва, а зона відчуження навколо ЧАЕС стала полігоном для унікальних міжнародних наукових досліджень у сфері радіоекології. Проте, ще багато питань щодо подолання наслідків аварії потребують вирішення», - зазначає Голова ДАЗВ Віталій Петрук.
Зокрема, потребує удосконалення Загальнодержавна цільова екологічна програма поводження з радіоактивними відходами (РАВ). За словами першого заступника Голови ДАЗВ Олега Насвіта, наразі Програма не контролює поводження з відпрацьованим ядерним паливом АЕС, так як воно не підпадає під визначену законодавством категорію РАВ. Наразі фахівці агентства працюють над актуалізацією чинної Програми і паралельно розробляють довгострокову Загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом.
Важливим для України є також питання поводження з відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання (ВДІВ).

«Згідно з українським законодавством, всі ВДІВ мають бути передані для обробки та зберігання на спецкомбінатах Державної корпорації «УкрДО «Радон». Після цього вони мають бути перевезені на Централізоване сховище, розташоване у зоні відчуження. Сподіваємось, що «гарячі» випробування сховища пройдуть вдало і скоро сховище буде введено в промислову експлуатацію. Це дозволить звільнити розташовані поблизу великих міст спецкомбінати від ВДІВ і зосередити їх всі у зоні відчуження», - розповідає Олег Насвіт. 

Читай також

Архів