На ЮУАЕС проходить міжнародний семінар з управління кібер-ризиками на ядерних об'єктах

На Южно-Українській АЕС проходить міжнародний семінар з управління кібер-ризиками на об'єктах з ядерними та радіоактивними матеріалами. Оновлений курс навчання стартував 26 лютого і завершиться 2 березня. ЮУАЕС - перша вітчизняна атомна станція, де його було представлено. Під час занять фахівці у сфері безпеки Міністерства енергетики США та Національної лабораторії Айдахо знайомлять представників усіх українських атомних майданчиків з методами, механізмами та інструментами захисту систем протидії та зниження кібер-ризиків у ядерній галузі.
Вітаючи учасників семінару, заступник генерального директора ВП ЮУАЕС з якості та управління Володимир Богатчук наголосив на актуальності та важливості для атомно-енергетичної галузі і України в цілому обраної тематики навчання. «Наскільки це важливо ситуація попередніх двох-трьох років уже показала. Атаки на об'єкти критичної інфраструктури України, поява нових вірусів - це те, що вже сталося, і це лише верхівка айсберга. Я закликаю до цього навчання поставитися з особливою відповідальністю», - підкреслив він.
Емілі Інг, керівник проекту Національної адміністрації фізичної ядерної безпеки США, заявила, що американська сторона розділяє загальну відповідальність щодо підтримки ядерної безпеки України в плані підвищення кібернетичної безпеки. «Для США велике задоволення працювати разом з Україною над вирішенням цих важливих питань, - заявила Е.Інг. - Україна - одна з перших держав, де ми викладаємо цей оновлений навчальний курс».
У процесі семінару з управління кібер-ризиками на об'єктах з ядерними та радіоактивними матеріалами американські інструктори з Національної лабораторії Айдахо мають намір надати базу для досліджень ризиків і визначення засобів безпеки, продемонструвати основні елементи програми управління ризиками, методи проведення оцінки ризиків і створення попередніх умов впровадження практичних засобів контролю для їх зниження. Фахівці також розкажуть про механізм керівництва кібер-ризиками.
Навчання складається з 13 модулів. Наприкінці кожного учасники семінару виконуватимуть практичну вправу. Один з розробників навчальних матеріалів Чарльз Ніколсон зазначає: «Наш навчальний курс розроблено для широкої аудиторії, тому вправи є критично важливими для досягнення мети навчання, а кожна подальша вправа будується на попередній».
Начальник служби інформаційних технологій ВП ЮУАЕС В'ячеслав Поздняков, у свою чергу, орієнтував учасників курсу на те, щоб «якомога більша кількість персоналу атомної станції розуміла необхідність кібер-безпеки, щоб ми могли реально оцінювати кібер-ризики, і ті фахівці, які отримають ці знання, могли їх передати своїм колективам».

Американські інструктори заявляють, що по закінченні семінару кожен учасник знатиме основні механізми та процеси управління кібер-ризиками, а також умітиме ідентифікувати ризики, керуючись поширеними методологіями оцінок, і визначати ефективність вжитих заходів. У кінці учасники курсу отримають сертифікат про закінчення навчання. 

Читай також

Архів