Квартирне питання: Рада дозволила атомникам отримати власні квартири

 35 родин рівненських атомників нарешті отримають довгоочікуване житло. Верховна Рада України 4 вересня 2018 року ухвалила рішення, яким дозволила державним підприємствам відчужувати житло для своїх працівників без застосування конкурентних процедур.

У день відкриття 9 сесії ВРУ в другому читанні законопроект №3131 «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про управління об'єктами державної власності» щодо впорядкування процедури відчуження суб'єктами господарювання державного сектору економіки житла своїм працівникам» підтримали 243 парламентарі.
Засідання ВРУІніціативу внесення змін до діючого законодавства виніс народний депутат України Василь Яніцький. Підтримала законопроект народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька. Соціально значимий законопроект №3131 висувався на голосування більше десятка разів та щоразу штучно відкладався представниками законодавчої гілки влади на потім.
Будинок 412/4 м-н Ювілейний м. ВарашНагадаємо, восени 2013 року Рівненською АЕС був зданий в експлуатацію будинок 412/4 покращеного планування у мікрорайоні Ювілейний м. Вараш. У будинку 8 однокімнатних, 8 двокімнатних, 10 трикімнатних і 9 чотирикімнатних квартир. Планується видати всім новоселам безпроцентні позики на термін до 20 років. Проте через внесені зміни в діюче законодавство, передати житло своїм працівникам підприємство не могло. Аналогічна ситуація й на інших АЕС України, адже Компанія не могла здійснити процедуру відчуження житла.
Згідно зі статтею 91 Кодексу законів про працю України, підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників. Однією з таких пільг є забезпечення житлом кваліфікованих працівників і тих, які потребують поліпшення житлових умов. Для забезпечення житлом працівнику можуть бути надані житлові приміщення, що знаходяться у держвласності або у власності господарського товариства, а згідно з абзацом першим частини дев'ятої статті 11 закону «Про управління об'єктами державної власності» нерухоме майно об'єктів держвласності, що не підлягають приватизації, не може бути відчужене, вилучено, передано до статутного капіталу господарських організацій, і щодо такого майна не можуть вчинятися дії, наслідком яких може бути відчуження.
Як зазначалось у пояснювальній записці до новоприйнятого законопроекту, заборона на відчуження нерухомого майна (житла) працівникам державних підприємств, установ і організацій, господарських товариств, 100% акцій яких належать державі, і які не підлягають приватизації, негативно впливає на господарську діяльність останніх, оскільки вони змушені витрачати додаткові кошти на утримання такого нерухомого майна. У документі є перелік випадків, на які не поширюється дія заборони щодо відчуження нерухомого майна об'єктів держвласності, що не підлягають приватизації. Зокрема, до таких об'єктів віднесено житло для працівників державних підприємств, установ і організацій, господарських товариств, 100% акцій яких належать державі в рамках виконання умов колективних договорів.
Соціальний законопроект №3131 дозволить сім’ям атомників Рівненської та інших АЕС України отримати довгоочікуване житло, тим самим зменшити витрати держпідприємств на утримання такого майна.
Народний депутат України Василь ЯніцькийНардеп Василь Яніцький на своїй сторінці у соцмережі «Facebook» підкреслив, що даний закон, зокрема, спрямований на збереження кадрового потенціалу працівників галузі: «Рівненська АЕС є найпотужнішим енергетичним підприємством України з потужним колективом, відданих справі, висококласних професіоналів, яким під силу завдання будь-якої складності. Кваліфіковані кадри - запорука безпечної роботи Рівненської АЕС».
Народний депутат України Вікторія ВойціцькаЯк відзначила Вікторія Войціцька, новий закон робить крок назустріч кваліфікованому персоналу АЕС і ГЕС, надаючи адміністрації електростанцій важіль для мотивації працівників, на підготовку яких було витрачено значні державні кошти: «Висококваліфіковані фахівці таких підприємств, як НАЕК «Енергоатом» та багато інших зможуть дивитись в майбутнє з більшою впевненістю. Сім'ї енергетиків зможуть нарешті отримати житло, на яке подекуди чекали десятиліттями. Завдяки цьому документу у чиємусь вікні через кілька тижнів або місяців, сподіваюсь, з'явиться теплий вогник».
Список депутатів, які підтримали внесення змін до закону, а також тих, хто утримався і не голосував доступний за посиланням.

Читай також

Архів