Коефіцієнт використання встановленої потужності ЮУАЕС у грудні 2017 року перевищив 100%

Коефіцієнт використання встановленої потужності (КВВП) енергоблоків Южно-Української АЕС у грудні 2017 року склав 100,26% (при плановому завданні 98,7%). Досягти таких параметрів вдалося завдяки комплексу робіт, головні з яких - заміна конденсаторів турбін енергоблоків №1 і №2, а також підвищення теплової потужності на енергоблоці №1.
На другому енергоблоці АЕС виконано повну заміну конденсатора. Роботи реалізовувались двома етапами - протягом планово-попереджувальних ремонтів (ППР) 2015-2017 років. На блоці №1 у перебігу ремонтної кампанії 2017 року виконано першу частину робіт з заміни конденсатора турбіни. Решту конденсатора турбогенератора планується замінити в ППР-2018.
Свій внесок у високий показник КВВП зробили також заходи, виконані в рамках підвищення теплової потужності енергоблока №1. Перший южно-український  «мільйонник» став пілотним у реалізації відповідної галузевої програми. Після масштабної модернізації обладнання рівень його теплової потужності склав 3045 МВт, що відповідає 101,5% проектної потужності.
Слід зазначити, що показник КВВП 100% і більше на южно-українському майданчику поки можливий лише у холодні зимові місяці. У цей період охолоджувальної спроможності водойми-охолоджувача АЕС достатньо, аби забезпечити роботу трьох енергоблоків на максимальній потужності.
- Нині колектив Южно-Українського енергокомплексу активно працює над тим, щоб і в літні місяці всі три наші блоки-мільйонники могли працювати на повну потужність, - зазначає генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко. - Реалізація проекту реконструкції системи технічного водопостачання атомної станції дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні періоди.
Довідка. ЮУАЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 330 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

Читай також

Архів