Громадськість обговорила проблемні питання атомно-промислового комплексу

26 червня проведено засідання Громадської ради при Міненерговугілля з питань роботи ядерно-енергетичного комплексу під головуванням Героя України, голови Громадської ради при Міненерговугілля Семена Поташника, за участю державного секретаря Максима Немчинова, представників ДП НАЕК «Енергоатом» та НКРЕКП, інститутів громадянського суспільства.
Учасники розглянули питання: про тарифну політику в ядерно-енергетичному комплексі України; про кадастр майданчиків для АЕС: необхідність його актуалізації та затвердження на законодавчому рівні.
Під час засідання атомники порушували питання щодо врегулювання проблемних питань роботи галузі, пов’язаних із низьким встановленим тарифом на електроенергію, що виробляють АЕС, про необхідність забезпечення надійного функціонування об’єктів ядерної енергетики, а також збереження кадрового потенціалу галузі.
Максим Немчинов зазначив, що в Україні маємо практику перехресного субсидіювання.
«Сьогодні робота МІненерговугілля спрямована на те, щоб запрацював ринок електричної енергії. Потрібно, щоб ціна формувалась у ринковий спосіб», - наголосив державний секретар. При цьому додав, що потрібно вже сьогодні готуватися до роботи в умовах нового ринку.
Міненерговугілля не має повноважень впливати на формування тарифу. Із запровадженням Закону про ринок електричної енергії, за словами Максима Немчинова, значну частку ринку займатиме ядерна енергетика, яка на сьогодні має понад 50 відсотків виробництва електричної енергії в енергетичному балансі країни, тому галузь має добрі перспективи розвитку.
Також держсекретар повідомив, що в Міненерговугілля затверджено нову структуру, згідно з якою передбачено формування Директорату ядерної енергетики.
«Ми будемо оголошувати конкурс на 10 вакантних посад. У галузі є гідні люди, які можуть взяти участь у конкурсі», - зазначив Максим Немчинов. Директорат буде здійснювати формування політики, а забезпечувати її реалізацію буде нинішній Департамент ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу.
Заступник директора Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Svitlana Kulchytska зазначила, що Міненерговугілля занепокоєне хронічним недофінансуванням галузі в частині основних потреб оператора ядерних установок, а саме – витрат на заробітну плату персоналу, закупівлю свіжого ядерного палива, виконання в повному обсязі та у встановлені терміни заходів з підвищення безпеки.
Також наголосила, що саме оператор ядерної установки несе відповідальність за виконання в повному обсязі міжнародних зобов’язань держави та українського законодавства щодо безпечної експлуатації ядерних установок. «Ми повинні на державному рівні змінювати підходи та нести відповідальність за стале функціонування об’єктів ядерної енергетики», - наголосила Світлана Кульчицька.
Представники профспілки атомників, експерти в ядерній енергетиці зазначили, що, за їхніми підрахунками, тариф на електроенергію, вироблену АЕС, повинен становити не менше 71 коп за кВт, тоді як він встановлений НКРЕКП у розмірі 54 коп, що призводить до хронічного недофінансування галузі. Наводили приклади оплати праці в сусідніх країнах фахівців галузі. Неконкурентна заробітна плата, на їх думку, призводить до швидкого відтоку кадрів.
Учасниками відмічено, що сьогодні НКРЕКП не несе відповідальності за прийняті ними рішення щодо тарифної політики галузі, що в свою чергу потребує змін в процедурі прийняття ними рішень, вдосконалення методик розрахунків тощо.
Також учасники заходу обговорили інші питання щодо розвитку галузі в контексті прийняття Енергетичної стратегії на період до 2035 року, необхідності визначення майданчиків для нового будівництва тощо. 

Читай також

Архів