Енергоатом продовжив співробітництво із Westinghouse з поставок ядерного палива до 2025 року

НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse Electric уклали нову угоду до договору про постачання ядерного палива. Нею передбачається розширення співробітництва і продовження строку дії чинного договору до 2025 року.
Коментуючи угоду президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський нагадав, що Енергоатом є єдиною компанією в світі, яка експлуатує реактори дизайну ВВЕР 1000, і яка повністю диверсифікувала джерела постачання ядерного палива для реакторів цього типу. «У досягненні цієї мети  ключову роль відіграла співпраця з компанією Westinghouse», - наголосив Ю. Недашковський.
Ядерне паливо від компанії Westinghouse з роками стало відігравати важливу роль  у становленні незалежності України. Westinghouse виступає постачальником палива для України, починаючи з 2005 року, коли перші шість збірок були завантажені до третього енергоблоку Южно-Української АЕС.  “Продовження строку дії договору зміцнює роль компанії Westinghouse як стратегічного партнера Енергоатома і демонструє нашу здатність підтримувати Україну в енергетичній диверсифікації. Той факт, що згідно з умовами договору ми отримуватимемо деякі компоненти палива від українського виробника, ще більше зміцнить відносини між компанією Westinghouse» та Україною,” – зазначив Хосе Еметеріо Гутьеррез, Президент і Головний виконавчий директор компанії Westinghouse.
“Ми задоволені тим, що Енергоатом продовжує розраховувати на Westinghouse як на надійного постачальника ядерного палива для реакторів типу ВВЕР,” – сказав Азіз Даг, Віце-президент і Управляючий директор компанії Westinghouse у Північній Європі. Паливо, яке буде постачатися, матиме у своєму складі компоненти від заводу Westinghouse з виробництва палива у штаті Колумбія (Південна Кароліна, США) та від українського виробника компонентів.  Виробництво та збірка здійснюватимуться на підприємстві Westinghouse з виробництва палива у м. Вестерос (Швеція), де існують виділені технологічні лінії суто для виробництва палива для реакторів ВВЕР-1000. Постачання за договором розпочнеться на початку 2021 року одразу після завершення чинного договору. 

Читай також

Архів