«Енергоатом» констатує якісну експлуатацію палива Westinghouse

 Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" констатує якісну експлуатацію Westinghouse Electric (США).

Про це журналістам в Славутичі повідомив директор відокремленого підрозділу "Атомремонтсервісу", що входить в "Енергоатом", Віталій Шикун, передають Українські Новини.
"Відверто скажу: жодного негативного чинника щодо погіршення палива на сьогодні немає. Це не прихована інформація. Жодна збірка не відхилялася від заводських параметрів... вона придатна. Немає передумов вважати, що з паливом Westinghouse щось не так. Таких фактів немає", - заявив він.
Шикун додав, що "Енергоатом" має сертифікат від Westinghouse на використання стенду для щорічної перевірки тепловиділяючих збірок (ТВЗ).
З його слів, цей стенд дає змогу за потреби витягати з ТВЗ один тепловиділяючий елемент (ТВЕЛ) і замінювати його цирконієвою трубкою, що дасть змогу надалі експлуатувати цю ТВЗ.
Також Шикун уточнив, що наразі паливо компанії Westinghouse перебуває в дослідній експлуатації.
Станом на травень паливо Westinghouse використовується на 6 енергоблоках, а саме на енергоблоках №2 та №3 Южно-Української АЕС (ЮУАЕС, Южноукраїнськ, Миколаївська область) і на енергоблоках №1, №3, №4, №5 Запорізької АЕС (ЗАЕС, Енергодар, Запорізька область).
Як повідомляли Українськi Новини, в березні Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) заявила, що не бачить жодних ризиків для видання нових ліцензій на експлуатацію ядерного палива виробництва компанії Westinghouse Electric на атомних електростанціях (АЕС) України.
За даними ДІЯРУ, за час експлуатації тепловиділяючих збірок виробництва Westinghouse Electric (ТВС-WR) протягом 2015-2017 років передумов для порушення умов безпечної експлуатації енергоблоків не виявлено.У період з 2014 по 2017 рік на АЕС України було поставлено 13 партій ядерного палива виробництва компанії Westinghouse Electric (США).
Кожна партія мала по 42 ТВЗ-WR (тепловиділяючих збірок Westinghouse).42 ТВС-WR було поставлено на енергоблок №2 ЮУАЕС, 125 - на енергоблок №3 ЮУАЕС, по 42 - на енергоблок №1, №3, №4 ЗАЕС і 83 - на енергоблок №5 ЗАЕС.
Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" планує поставити на атомні електростанції України 6 партій ядерного палива виробництва Westinghouse Electric в 2018 році.
В кінці січня Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" підписала контракт з Westinghouse Electric про постачання ядерного палива до 2025 року.
Новим контрактом передбачається поставка ядерного палива для забезпечення 7 з 15 українських атомних енергоблоків протягом 2021-2025 років, що означає розширення і продовження дії поточного договору на шість енергоблоків, термін дії якого закінчується в 2020 році.Сьомим енергоблоком стане енергоблок №3 Рівненської атомної електростанції (РАЕС, Вараш, Рівненська область), а перші поставки заплановані на 2021 рік

Читай також

Архів