До активної зони енергоблока №3 Южно-Української АЕС завантажено 163 тепловиділяючих збірки компанії "Westinghouse"

На третьому енергоблоці Южно-Української АЕС завершився важливий і значущий для України етап робіт з впровадження альтернативного палива виробництва компанії «Westinghouse» на українських АЕС: до його активної зони після планово-попереджувального ремонту завантажено 163 паливні збірки модифікованої конструкції (ТВЗ-WR). Таким чином, третій южно-український блок став першим в Україні, що працює виключно на цьому паливі.

У рамках заходів з цієї нагоди 19 липня на южно-українському майданчику відбулося 33-тє розширене засідання оперативного штабу з впровадження ядерного палива Westinghouse на енергоблоках АЕС України. У роботі наради під головуванням президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського взяли участь віце-президент, виконавчий директор компанії «Westinghouse» Азіз Даг, генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко, а також представники Westinghouse, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, НАЕК «Енергоатом» і його структурних підрозділів, Державної інспекції ядерного регулювання України, Державного наукового центру з ядерної та радіаційної безпеки, народні депутати України тощо.
Під час засідання президент Енергоатома Юрій Недашковський зазначив: «Повне формування активної зони паливом Westinghouse поки що одного - третього реактора Южно-Української АЕС - надасть можливість протягом року завершити дослідну експлуатацію палива. У разі успішного проведення цієї паливної кампанії, а я в цьому впевнений, ми зможемо перевести з дослідно-промислової в промислову експлуатацію паливо Westinghouse на українських АЕС». Президент Компанії нагадав, що проект кваліфікації стартував ще 2000 року підписанням Міжурядової угоди між Урядами США та України. Американською стороною було надано серйозну фінансову та методичну підтримку для його реалізації. Проект розпочався з експлуатації 6 дослідних касет на третьому енергоблоці Южно-Української АЕС і 2008 року був підписаний комерційний контракт з компанією «Westinghouse». У перебігу впровадження палива Westinghouse на українських атомних станціях, воно було конструктивно допрацьоване та модернізоване. Сьогодні це паливо працює на 2-ох южно-українських і 4-ох запорізьких атомних енергоблоках.
У свою чергу віце-президент і виконавчий директор компанії Westinghouse Азіз Даг підкреслив: «Повне завантаження активної зони третього енергоблока Южно-Української АЕС і вихід його на номінальну потужність означає, що конструкція палива і його експлуатаційні характеристики довели свою надійність і ми з нетерпінням чекаємо можливості завантажити інші енергоблоки, зокрема, третій блок Рівненської АЕС».
А.Даг також висловив надію, що крім Енергоатома до цього проекту зможуть приєднатися Словаччина, Чехія, Фінляндія: «Принаймні, ці країни можуть бути зацікавлені в постачаннях палива компанії Westinghouse на енергоблоки ВВЕР-1000 і на сьогодні такі переговори вже ведуться».
Генеральний директор Южно-Українського енергокомплексу Володимир Лісніченко, докладаючи про хід реалізації заходів з впровадження на ЮУАЕС палива Westinghouse, подякував присутнім за виконану роботу. Він зазначив, що впровадження ТВЗ-WR на двох южно-українських енергоблоках виконується в повному обсязі та без зриву термінів відповідно до Програми впровадження модернізованого ядерного палива виробництва компанії «Westinghouse» на енергоблоках АЕС України на 2017-2018 роки. «На сьогодні в активній зоні енергоблока №2 експлуатуються 84 ТВЗ-WR і 79 ТВЗ-А, активна зона третього цілком переведена на паливо альтернативного постачальника, що знаменує завершення багаторічного процесу диверсифікації постачань ядерного палива на українські АЕС. 2020 року цілком на паливо Westinghouse плануємо також перевести другий южно-український», - проінформував В.Лісніченко.
Під час технічної наради, яка пройшла 20 липня, члени оперативного штабу обговорили поточні та перспективні питання впровадження ТВЗ-WR на українських енергоблоках.

Читай також

Архів